Jos sinulla on jotain kysyttävää liittyen Clichén maailmaan, hahmoihin tai foorumiin, ole hyvä ja selaa oheiset kysymykset ja vastaukset läpi. Voi olla, että mieltäsi painavaan pulmaan löytyy ratkaisu jo niiden joukosta.

Mikäli kysymykseesi ei kuitenkaan löydy vastausta, olet tervetullut esittämään sen vaikkapa
sivustomme vieraskirjassa!

Missä hahmon voi hyväksyttää?

Hahmojen hyväksyttämiselle on kaksi vaihtoehtoa.

• Ensimmäisen hahmon hyväksyttäminen Ensimmäisen hahmon hyväksyntä -boardilla.
• Hyväksyttäminen vain rekisteröityneille pelaajille näkyvällä Hahmohyväksyntä-boardilla.

Saako hahmoon tehdä muutoksia hyväksyttämisen jälkeen?

Joidenkin muutoksien tekeminen omin luvin on sallittua, toisten ei. Mahdolliset epäselvyydet, joita oheinen
lista ei kata, kannattaa varmistaa ylläpidolta.

Nimi: Nimenvaihdokset pitää hyväksyttää hahmohyväksyjällä, jotta ristiriidoilta ja samannimisiltä
hahmoilta vältytään.
Ikä: Hahmoa saa ikäännyttää vapaasti, mutta sukuihin kuuluvien hahmojen kanssa kannattaa yrittää
ottaa lähisukulaiset huomioon - sopikaa esim. pentueen pelaajien kesken yhdessä miten hahmoja ikäännytätte.
Yksi mahdollinen ikäännyttämistapa on se, että hahmo ikääntyy kahteen ikävuoteen asti vuoden
kuudessa kuukaudessa, ja sen jälkeen vuoden kalenterivuodessa.
Sukupuoli: Jos kyseessä on hahmo jolla ei ole ehditty vielä pelata, sen sukupuolen saa vaihtaa.
Muussa tapauksessa se ei ole sallittua.
Laji, rotu: Jos kyseessä on hahmo jolla ei ole ehditty vielä pelata, sen lajin ja rodun saa vaihtaa (ei koske ensimmäistä hahmoa, sen pitää olla shikoku tai kishu). Muussa tapauksessa se ei ole sallittua - etenkään, jos sen vanhemmat ovat peleissä olevia/olleita hahmoja, joiden laji ja rotu tietenkin periytyvät jälkeläisille.
Lauma: Lauman vaihtaminen on mahdollista, mutta sille pitää olla jokin perustelu. Lisäksi lauman vaihtaminen vaikuttaa aina jollakin tavalla hahmon elämään - esim. entisen lauman jäsenet alkavat vainota hahmoa, sen perhe- ja/tai ystäväsuhteet hajoavat tms. Voit joko pyytää ylläpitoa siirtämään hahmosi esittelyn oikealle boardille tai lisätä sen itse (jolloin vanha esittelytopic tulee poistaa). Huomaathan, että aloitushahmon laumaa saa vaihtaa vasta, kun pelaaja on ollut vähintään yhden kuukauden Clichéssä ja hahmolla on vähintään viisi täysimittaista peliä takanaan. Lisäksi jokaisella pelaajalla tulee olla vähintään yksi laumallinen hahmo.
Asema laumassa: Hahmoille ei saa keksiä itse arvonimiä/ammatteja, niitä haetaan foorumilla jo olemassa olevasta valikoimasta. Myös muutoksista ilmoitetaan ja sovitaan erikseen foorumin ohjeiden mukaisesti.
Ulkonäkö: Hahmo voi vapaasti saada uusia arpia ja vammoja, tai hankkia lävistyksiä, koruja sekä muita asusteita. Näitä suuremmat muutokset pitää hyväksyttää erikseen hahmohyväksyjällä - et saa muuttaa hahmosi ulkonäköä kokonaan omin luvin, tai lisätä siihen jälkikäteen roolipelin säännöissä kiellettyjä ominaisuuksia.
Luonne: Hahmon luonteen kehittyminen pelien myötä on luonnollista ja hyväksyttävää. Sen muuttaminen täysin päälaelleen, etenkään ilman pelien myötävaikutusta, ei kuitenkaan ole suotavaa.
Menneisyys: Suuret muutokset menneisyyteen pitää hyväksyttää hahmohyväksyjällä.

Milloin voin luoda uusia hahmoja?

Pelaajan tulee olla ollut vähintään yhden kuukauden Clichéssä ennen kuin saa luoda toisen hahmon. Lisäksi pelaajalla pitää olla vähintään kolme täysimittaista peliä takanaan.

Miten monta hahmoa yhdellä pelaajalla saa olla?

Hahmomäärää ei ole rajoitettu. On kuitenkin suotavaa pitää määrä sellaisena, että kykenet pelaamaan kaikilla hahmoillasi.

Ovatko kaikki karasut shikokuja ja kaikki hakuchot kishuja?

Eivät, vain ensimmäisen hahmon pitää olla täysiverinen shikoku tai kishu. Laumojen enemmistöt kuitenkin muodostuvat niistä ja suurimman osan hahmoista tulisi edustaa kyseisiä rotuja. Vaikka muutkin rodut sallitaan, nämä laumayhteisöjen alkuperäiset ja vanhimmat rodut ovat laumojensa kivijalat.

Pitääkö karasun olla ilkeä ja hakuchon kiltti?

Clichéssä ei ole virallisia "pahiksia" tai "hyviksiä". Pääjuonen tukemisen nimissä suurimman osan molempiin päälaumoihin kuuluvista hahmoista tulisi olla vihamielisiä toisiaan kohtaan, mutta luonnollisesti persoonallisuuksia on yhtä paljon kuin pelattavia hahmojakin. Muista kuitenkin, että esim. pelokas koira ei välttämättä saa laumaltaan arvostusta ja asia tulee huomioida hahmolla pelatessa.

Voiko hahmoni olla homo- tai biseksuaali?

Ihmisten kielellä: kyllä. Hahmosi voi valita puolisokseen minkälaisen koiran tahansa. Pelaajien kesken olemme kuitenkin päättäneet, että Akimoton koirat eivät tunne sanastoa kuten hetero- tai homoseksuaali. Suuntautumista ei siis merkitä esittelyyn kuten ehkä ihmishahmojen kanssa tehtäisiin. Homofobia on myös Akimoton koirille tuntematon käsite, vaikka eri yhteisöjen sisäiset säännöt saattavatkin paikoin säädellä puolison ja pentujen hankkimista hyvin tiukasti.

Eri laumoihin kuuluville hahmoille syntyy pentuja. Mihin laumaan ne kuuluvat?

Luonnollisesti niiden on ensin kuuluttava emonsa kanssa samaan laumaan, ellei se lähde kasvattamaan jälkeläisiään muualle. Sen jälkeen pentujen pelaajat voivat itse päättää, mihin laumaan hahmot kuuluvat tai liittyvät (ellei vanhempien pelaajilla ole ollut pentueen edustajien suhteen erityistoivomuksia tai -vaatimuksia). Muista, että ulkonäkö merkitsee tässäkin ja laumaan sopimattomat koirat saavat nopeasti häädön - tai jopa kuolemantuomion, jos jäävät kiinni osallisuudesta suvun jatkamiseen vihollislaumalaisen kanssa.

Saanko tehdä hahmolleni nettisivut?

Saat, mutta ensisijaisen esittelyn täytyy löytyä foorumilta - hahmosivut ovat pelkkää ekstraa.

Mikä on NPC-hahmo? Saako kuka tahansa ohjata sellaista?

NPC on "sivuhahmo" jota ei tarvitse hyväksyttää, eikä sille tarvitse keksiä edes nimeä tai tarkempia taustatietoja. Jokainen saa tuoda niitä peliinsä melkeinpä millaiseen tahansa käyttöön - NPC-hahmot ovat ainoita, joita oma hahmosi saa kyselemättä vaikkapa tappaa. Yleensä niitä käytetään esim. lisäjoukkoina taisteluissa (näin vältytään liian suurilta, jumittavilta peleiltä).

Clichéstä löytyy myös GM-hahmoja - vakiintuneita NPC-hahmoja, jotka ovat kaikkien käytettävissä tietyin ehdoin.